maandag 25 maart 2013

Op reis met van Kooten

Afgelopen week was het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende Boekenweek
Een week waarin het boek (inmiddels niet meer alleen het 'ouderwetse' boek van papier, maar ook het 'nieuwerwetse' e-book) centraal staat. In de Boekenweek lokken boekenwinkels (on en offline) en bibliotheken met diverse leuke acties de lezende en hopelijk ook (of juist) de niet zo lezende mens en stimuleren ze zo om weer eens een boek aan te schaffen dan wel te lezen. Als extraatje krijgt men bij aankoop van een boek met een waarde van minimaal 12,50 (of het nemen of hebben van een abonnement op de bibliotheek) het Boekenweekgeschenk cadeau; dit jaar geschreven door Kees van Kooten. En als we dan denken dat een boek kopen niet nog leuker en aantrekkelijker kan worden......kunnen we op de laatste dag van de Boekenweek óók nog gratis reizen met de trein op vertoon van het gekregen Boekenweekgeschenk! 
Fantastisch, niet? Ik vind van wel!


Gisteren was het zover; gratis reizen met Kees van Kooten, of nou ja zijn boek dus. 
Ik had ook een echte Kees van Kooten, dus ook ik mocht een treinreisje maken. Heerlijk! Stiekem vind ik niets fijner dan lezen in de trein. Liefst ook nog een beetje in een zonnetje en af en toe staren uit het raam. Maar dat zonnetje moest ik er gisteren zelf even bij denken. Ik had natuurlijk het ganse land door kunnen reizen, maar ik koos ervoor een vriendin op te zoeken die ik jaren, echt jaaaren, niet meer gezien en gesproken had. En dus werd het voor mij een reisje naar Amsterdam. Maar er waren uiteraard ook mensen die langere reisjes maakten. Gratis reizen geeft iedereen eens de kans te gaan en staan waar hij of zij wil. Dat vind ik iets om naar uit te kijken en blij van te worden.

In aanloop naar de zondag van het reizen met van Kooten viel het mij echter vooral op dat men weer eens bezig was met het schetsen van 'rampscenario's'. Óvervolle perrons, stàmpvolle treinen en natúúrlijk zullen er wel weer vertragingen zijn bij de NS...zal je net zien dat ik/wij dat weer hebben als we met dat boek dat gratis reisje gaan maken. Oh en dan was het óók nog rotweer! Dus welke gek gaat zo'n rampenreis aan en vrijwillig klappertanden op een perron, wachtend op de trein die zoals altijd vertraging heeft?!
(er zullen altijd pessimisten zijn, dat snap ik, maar het zemelen over elk nutteloos ding 
lijkt een beetje trend geworden te zijn; een trend waar ik geen fan van ben) 
Ik liet er mijn pret niet door bederven, maar kon een zucht en een rondje rollen met mijn ogen niet onderdrukken. 'Dat' boek heb je gratis gekregen bij de aankoop van je boek. 'Dat' weer hebben we al bijna een hele week, ja het is koud, ja het waait en ja ook ik wil lente en mopper hier en daar. En 'die vertragingen', 'overvolle treinen en perrons' zijn er op andere dagen ook en vaak nog erger dan op deze ene vrije zondag waar je vrij mag reizen. (ik ben een ervaren treinreiziger en ja ik kan dat dus weten!)

Laat het gezemel thuis en reis!
Mocht je volgend jaar in de Boekenweek ook eens zin hebben in een vers boek, koop hem. Mocht deze dan ook nog een gratis Boekenweekgeschenk opleveren, neem 'm aan. (wees eerlijk; een extra boek is sowieso een cadeautje, niet?) En wat voor weer het ook mag zijn op de zondag van het vrij reizen met de schrijver van je Boekenweekgeschenk; ga. Ga die reis maken. De overvolle perrons en treinen vallen reuze mee. En is het wel wat voller, lach en zeg de medereizigers eens gedag. Jullie maken allemaal een gratis reisje. Het is leuk! En een tip: reis eens zonder doel. Ga naar het dichtstbijzijnde station en stap bijvoorbeeld in de trein die als eerste aankomt! Daarna stap je in en uit wanneer jij daar zin in hebt. Reizen op gevoel. Is er vertraging? Neem je een andere trein óf je maakt eerst even een wandeling door de omgeving van het station. 
(wie weet ken je wel iemand die daar woont; kopje koffie een idee?) 
Wees eens vrij en creatief en let niet op wat tegenzit. (Vrij) reizen is leuk, dus geniet!

---
Ik ben nieuwsgierig. Daar kan en wil ik niets aan doen. ;-) 
Dus vertel eens:

Welk boek lees je nu? 
(of wil je graag als tip geven)

Als jij volgend jaar op reis mag met een Boekenweekgeschenk: 
hoe ziet jouw reis er dan uit?

Een literaire groet,
Collega N.

5 opmerkingen:

herman zei

Ik ben gisteren naar Assen gegaan, vond het heerlijk. Eerst in de trein van Leiden naar Zwolle. Een trein die helemaal niet vol zat, ik had alle ruimte voor mezelf. De trein van Zwolle naar Assen was wel tjokvol, maar dat mocht de pret ook niet deren. Vond het leuk eens door Flevoland (waar ik normaal nooit kom) te rijden. En op de terugweg ben ik naast de verwarming gaan zitten in een bijna lege coupé, dus van de kou heb ik ook al geen last gehad. Voor 12,50 twee boeken en de mogelijkheid het hele land door te reizen, ik zou wel gek zijn als ik het volgend jaar niet weer deed. :)

Overigens was het wel koud en winderig, maar toch ook vooral heen zonnig (en van kou en wind heb je in de trein toch geen last). Ben gelukkig geen klagers tegengekomen.

herman zei

De pret niet drukken dus... En heb voor het eerst de Hanzelijn genomen. En alhoewel ik al een paar keer in Flevoland geweest was, vind ik het toch wel grappig een stuk 'nieuw' Nederland te zien, al is het maar vanuit de trein.

Collega N. zei

Heel gaaf Herman! Tof! Dank voor het delen van je verhaal! En zo is het: in de trein heb je geen last van het weer. Oooh en Nederland is zo mooi eigenlijk..we mopperen hier soms, maar er is nog zoveel te zien en te ontdekken. Leuk dat jij dat ook ziet en gedaan hebt! Fijne dag Collega H. en op naar het reisje van volgend jaar!

Gaby zei

ik lees nu de briljante titel: een zinvol bestaan. gekregen van een dierbaar persoon. en nu al een eyeopener (op pagina 30).

en waar ik heen zou gaan, vrij reizend of niet... ik heb vandaag bijzonder veel zin in Gent. een pracht stad.

Collega N. zei

Ha Gaby! Klinkt goed, ik zet 'm op het lijstje erbij!

En Gent..ben er zelf nooit geweest, maar wil er altijd nog eens heen. Lijkt me een hele mooie stad!

Fijne avond Collega G.!