maandag 14 januari 2013

What the world needs now...


Collega R. en ik zijn niet van het type ‘navel staren’, maar we zijn wel graag een beetje bewust van de wereld en haar wonderlijke kunsten om ons heen. En daar hoef je echt niet zweverig voor te zijn. Het is een manier van leven. Gewoon met beide voeten op de aarde en goed om je heen kijken, goed in je opnemen wat er om je heen zoal te zien is en gebeurt. En niet alleen kijken, maar ook eens doen. Ja…maar wat dan? 
Wat dacht je van de wereld om je heen opfleuren met bloemen?

We zitten middenin de winter, als het een beetje meezit kunnen we ergens deze week op een ondiep plasje een rondje op de ijzers wagen, en ik begin over bloemen planten. Ik snap dat het wat vroeg is, maar de winter is wel dé perfecte tijd om eens mooie plannen te maken voor het voorjaar! Zo ben ik momenteel bezig met mij voor te bereiden op iets wat ik al heel lang wil doen:
GUERILLA GARDENING!
Wat?! Guerilla gardening. 
Jawel! Tuinieren op plekken waar men het níet verwacht. Op alle grauwe, saaie, kale plekken in steden, dorpen, overal waar kleur en leven mist, is guerilla gardening dé oplossing! Het maakt de wereld net een beetje mooier en iedereen kan het doen!

Hoe gaat het in zijn werk?
Heel simpel. Loop of fiets de komende tijd eens rond in je eigen woonplaats en kijk goed om je heen. Wees gefocust op die saaie, kleurloze plekken waar wel een beetje natuur gewenst is. Die plekken waarvan je weet dat ze íeder voorjaar weer leeg blijven. Noteer deze plekken en ga op zoek naar zaden/bolletjes van mooie, kleurige bloemen. Kijk eens of je niet toevallig nog iets in de schuur hebt liggen, in een kelder, een kast. Misschien hebben de buren nog wat? Of koop gewoon nieuwe zaadjes en bolletjes. 
Het hoeft niet duur te zijn! Hou het leuk.

-----------
Tip!
Bedenk ook alvast eens of er mensen zijn in je omgeving die je kunnen helpen met dit projectje. Samen is altijd gezelliger dan alleen! En hoe meer mensen, hoe meer bloemen!
-----------
Aan de slag!
Als de tijd gekomen is om te zaaien/planten, plan je een avond. Het is belangrijk dat mensen je/jullie niet aan het werk zien. Het is namelijk de bedoeling dat er op een dag opeens prachtig gekleurde bloemen op een totaal onverwachte plek staan. Het gaat er namelijk niet alleen om dat we de wereld om ons heen een beetje opfleuren, maar ook dat mensen zich weer eens kunnen verwonderen. Wat is er mooier dan dat iemand langs die ene altijd saaie plek loopt en opeens stopt omdat hij of zij opmerkt dat er een stel prachtige bloemen staan. Zeker weten dat deze persoon met een glimlach door zal lopen. Mooi toch?

Bron: Architect Magazine
Bomb the world with flowers!
Om het jezelf makkelijk te maken (en zo onopvallend mogelijk te tuinieren op gekke plekken) kun je zogenaamde 'seedbombs' maken. Deze kan je neergooien waar je maar wilt en de zaadjes zullen het werk doen. (vooral ook handig voor plekken waar je niet makkelijk bij kunt komen!) Een beschrijving van hoe je deze seedbombs maakt, kun je hier vinden. Op YouTube vond ik nog een vrolijk en kort filmpje over het maken van deze positieve bommetjes.Afgelopen weekend verzamelden zich al wat Collega's die komend voorjaar stiekem willen 'wild tuinieren'. Doe jij ook mee Collega? We kunnen dan misschien niet de hele wereld veranderen, maar alle beetjes helpen...een bloemetje op een saaie plek ergens in je eigen woonplaats kan al heel wat mooie dingen veroorzaken! 

Een geheimzinnige groet!
Collega N.

4 opmerkingen:

Gaby zei

hihi and we're off. nu moet het wel he N. het staat zwart op wit. op naar een vrolijker Nederland.

Collega N. zei

Zeker Collega G.! There is no way back! Haha! We gaan er wat moois van maken!

AnneMarie zei

Ik doe mee!!!

Collega N. zei

Ha! Heel goed Collega A.! Dat gaat een fleurig landje worden! :-)