zaterdag 1 september 2012

Beleef je gedachten

De zomer is bijna voorbij, een enkeling dobbert ergens ter wereld nog wat rond in een zwembad, maar de meeste mensen zijn gewoon weer aan het werk of de studie. Zoals Collega R. onlangs ook al schreef in 'LOS-OP', is dit de tijd waar we vaak even stilstaan bij wat we doen. En net als tijdens de jaarwisseling nemen we ons dan voor een en ander aan te pakken en te veranderen. 
Nu je met de tip van Collega R. je nieuwe weg beervrij hebt gemaakt is het tijd om je reis goed voor te bereiden. Tijd om te visualiseren.

'Het unieke van ons brein is dat het, door te doen 
alsof iets mogelijk is, helpt dat iets mogelijk te maken.' 
[Roger Sperry, neurospycholoog]

Visualiseren is één van de krachtigste èn leukste manieren om je goed voor te bereiden op een nieuwe situatie. Een belangrijke presentatie bijvoorbeeld, het opzetten van een onderneming, kopen van een nieuw huis. Wat het ook is, hoe groot of hoe klein, dat maakt niet uit, de situatie vooraf goed visualiseren zorgt ervoor dat je betere resultaten boekt dan wanneer je dit niet of niet bewust doet.

Onderschat je brein niet
In het boek 'Gebruik je Hersens' van Jan Willem van den Brandhof beschrijft men hoe krachtig ons brein is en dat we dit helaas nog te vaak onderschatten. Sporters weten al lang hoe het werkt en dàt het werkt. Zij bereiden zich voor op wedstrijden door stap voor stap elk onderdeel van deze wedstrijden te visualiseren; in gedachten helemaal doorlopen en dus eigenlijk al vooraf beleven. Een goede visualisatie is namelijk net zo krachtig als een ware gebeurtenis. Onderzoeken hebben dit ook echt aangetoond. Bijzonder, of niet? Maar als dit allemaal zo goed werkt, waarom passen we het dan niet wat vaker toe?
Bron: Pinterest

Onwetendheid of denken dat je niet in staat bent om te visualiseren is vaak het excuus. Maar na het lezen van dit stuk wéét je het èn ik kan je vertellen dat iedereen kan visualiseren. Dus dat excuus kun je ook in je prullenbak gooien. Maar om je een beetje te helpen: een bekende oefening om het visualiseren beter onder de knie te krijgen is met je ogen dicht tellen hoeveel ramen je huis heeft. Je zult merken, zien, dat je het huis voor je ziet en de ramen kunt tellen. Zie je? Jij kunt ook visualiseren.

Rust & Voelen
Wanneer je een nieuwe situatie gaat visualiseren, "programmeer" je als het ware je brein. Je bereid het voor op je te bereiken doel. Om dit echt goed te doen, moet je zorgen dat:
1 | Je in een ontspannen staat bent; alleen dan is het echt mogelijk ons brein te voeden met beelden en woorden.
2 | Je zoveel mogelijk gevoel toevoegt bij het binnen voeren van beelden en woorden.

Zet dus alles eens uit, radio, tv, pc, en ga er goed voor zitten. Neem nu voor ogen wat je graag wilt bereiken. En maak dat beeld zo compleet en levendig als je kunt. Hoe ziet die nieuwe situatie eruit, wat doe je, wat is de sfeer, hoe voel je je, hoe sta je erbij, wie zijn erbij, wat zeg je, zelfs; hoe is het weer en wat ruik je?
Hóe ziet het totaalplaatje eruit als alles is zoals jij het graag zou hebben?
Stap in die gedachten en beleef je doel.

Bron Pinterest

'All that we are is the result of what we have thought. 
The mind is everything. What we think we become.'
[Buddha]

Wanneer je dit visualiseren regelmatig herhaalt, zul je merken dat het je steeds minder moeite kost om er middenin te stappen. De verbindingen in je hersenen herkennen namelijk je beelden en woorden en worden sterker naar mate je vaker visualiseert. Tot de dag dat je merkt dat je er echt middenin staat...omdat je doel bereikt is. Succes! (en vooral; veel plezier!)

Pin je gedachten
Lukt het visualiseren nog niet zo goed? Dan zul je je plan wat verder uit moeten werken. Het is erg belangrijk dat je precies weet wat je doel is, alleen dan kun je het echt voor je zien.

Een ander hulpmiddel kan zijn om tussentijds te zoeken naar beelden die bij je nog vage ideeën in je hoofd passen en daar een soort 'moodboard' van te maken. Nu kun je old school gaan scheuren in een stapel oude tijdschriften (wat nog altijd heel erg leuk is om te doen!), maar je kunt ook het internet op. Een manier om beelden te verzamelen is bijvoorbeeld Google 'afbeeldingen', maar dan blijft het bij rondsnuffelen en sla je misschien van alles op je computer op.
Een makkelijke en veel leukere manier is Pinterest! Een online mogelijkheid om te zoeken naar beelden en deze op te slaan in overzichtelijke mapjes. Zo kun je op elk gewenst moment terugkijken en kost het je geen ruimte op je computer. 

Collega & Collega zitten sinds kort ook op Pinterest (http://pinterest.com/collegacollega/) en verzamelen daar inspirerende beelden en teksten. Ik zelf zit al langer op Pinterest en verzamel daar o.a. beelden van hoe ik ooit een toekomstig huis in wil richten; ik visualiseer nu al waar ik later ga wonen! 

Pinterest is leuk, verslavend (dus pas op! :-)) en reuzehandig om inspiratie te zoeken om je doel nog beter vorm te geven.
Klaar met het 'pinnen' van je beelden en ideeën? Computer uit, bakkie thee erbij en lekker op de bank je mooie presentatie voorbereiden of alvast rondwandelen in je nieuwe huis...in je eigen hoofd.

Beeld je in dat ik zwaai vanachter mijn computer,
Collega N.

4 opmerkingen:

Chacha zei

Mooie post dames!

Collega N. zei

Dank je wel Collega C. :-)

Liefs,
Collega N.

Kim zei

Ah, mooi verhaal! Ga ik zeker eens proberen!

Collega N. zei

Leuk Kim, zeker doen! Veel plezier!