zaterdag 12 mei 2012

Schat zoeken


Beste collega’s,

Afgelopen week zat ik bij een lezing waarin de spreker ons een opdracht gaf. Door middel van het in gedachte nemen van een herinnering en vervolgens op deze herinnering in te zoomen, liet de spreker ons beleven hoe ons brein ons naar een andere herinnering kan leiden. Door middel van associatie op een bepaald detail uit de herinnering, worden er luikjes in het brein geopend waar je al heel lang niet meer doorheen hebt gekeken. Vergeten herinneringen komen naar boven.
De oefening was bedoeld om de het onderwerp van de lezing, *PMA, uit te leggen. PMA staat voor Progressive Mental Alignment en is ontwikkeld door Joop Korthuis. De methode wordt ingezet in verschillende contexten. De lezing waar ik was, gaf een indruk hoe PMA in te zetten is bij kinderen en volwassenen die last ondervinden van wat een autistische stoornis met zich mee kan brengen. Zowel de autist als de direct betrokkenen zouden baat hebben bij het gebruik van PMA.

Als coach maak ik veel gebruik van storytelling. Het eerste wat ik ooit leerde over storytelling is dat de verhalen die je creĆ«ert en vertelt authentiek moeten zijn om effectief te kunnen worden ingezet. De meest authentieke verhalen haal je uit jezelf. ‘Want’, werd er destijds verteld, ‘ieder mens heeft een schatkist aan verhalen bij zich’. Soms is het echter best lastig om een sterk verhaal te ‘vinden’. Maar ik heb iets ontdekt.. De oefening uit de PMA lezing is de schatkaart!

Speciaal voor jullie heb ik de oefening uitgetekend. Let wel; dit is niet de exacte PMA-oefening. Gebruik hem dan ook niet om redenen waarvoor je PMA in zou willen zetten.
Waar de oefening wel goed voor te gebruiken is, is het volgende:
a) het opdiepen van inspiratie voor authentieke verhalen;
b) jezelf opvrolijken met leuke (vergeten) herinneringen;
c) een reisje door je eigen verleden; ontdek wat je vergeten was!

Veel plezier met de zoektocht naar jouw schatkist! Laat even weten wat je ontdekt hebt.

Een avontuurlijke groet,
Collega R. * Voor meer informatie over PMA en het gebruik ervan zie www.pmainstituut.nl


1 opmerking:

mirjam zei

TIP van een lezer:

Ga met deze schatkaart aan het werk terwijl je lekker in het zonnetje zit. Doe je ogen dicht, voel de warmte van de zon en laat de leuke herinnering maar komen!
Heb jij ook ineens een grijns van oor tot oor??? Zo kun je iedere dag een gouden randje geven!
Veel plezier.