zaterdag 21 januari 2012

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...

365 dagen projecten, 52 weken projecten, a day in pictures, a week in pictures, Tumblr, Instagram... En ga maar door. Wat ze gemeen hebben? Populair en fotografie. En...iedereen kan en doet het.

Tegenwoordig is het voor bijna iedereen mogelijk om overal en altijd foto's te maken. De camera op je telefoon wordt met de keer dat je een nieuwe haalt beter. En daarmee groeit blijkbaar ook het plezier.
De mogelijkheden lijken tegenwoordig ook eindeloos en omdat iedereen het doet, voelt het opeens veel minder gek om in beeld te delen wat je op een bepaald moment doet. Want alleen vertellen wat je doet is niet meer genoeg, tegenwoordig zijn we teleurgesteld als er geen beeldend materiaal is. Op Twitter, op Facebook, noem maar op. Overal delen we niet meer alleen in woorden, maar ook in beelden.

Eerlijk toegegeven; ik vind het leuk. Meestal. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Maar meestal kan ik het waarderen. Foto's maken het vaak net even af, maken je nog harder aan het lachen, laten je beter begrijpen wat de ander bedoelt, zien wat de ander ziet... Maar wat mij het meest fascineert, is laten zien wat je denkt, laten zien wat je voelt, laten zien wat je echt ziet...maar dan zonder woorden.
Want beelden zijn heel krachtig. Woorden kunnen soms wat eenzijdig zijn als je echt iets over wilt brengen wat verder gaat dan die enkele letters in een zin. In beeld kun je eigenlijk bijna alles vastleggen en het laten spreken voor zich.
Communiceren in beelden, dat vind ik pas echt interessant!

Daarom deze week geen mooi verhaal over allerlei bijzondere gebeurtenissen of wijsheden, maar een kleine opdracht voor iedereen die meeleest:
Geef je gedachten, gevoelens, gebeurtenissen een gezicht.
Leg vast wat je op een bepaald moment beleefde en deel het met ons.
Het mooie is, dat je de komende week met deze opdracht anders om je heen gaat kijken, dingen anders gaat beleven. Misschien krijg je in ene wel (meer) oog voor die kleine dingen die je eerder nooit opvielen. Herken je je eigen gevoel of gedachte in iets wat zomaar voorbij komt terwijl je onderweg bent. Leg het vast.
[En kijk het regelmatig terug. Omschrijven hoe iets is of was is goed, maar als je er ook een beeld bij hebt, dan kun je letterlijk terugblikken op dat ene (speciale) moment.]

Graag een klein duwtje? Hier enkele foto's die ik verspreid over een langere tijd maakte. Elke foto heeft zijn eigen verhaal en bij elke foto beleef ik het weer opnieuw; de lol die ik had, het gevoel, de sfeer. Alles. En daarmee zijn deze foto's voor mij veel krachtiger dan de 'ik zit hier in een park, wat een heerlijk zonnetje!' in een Tweet.

Veel plezier komende week! 
(en vergeet niet je foto's naar ons te mailen!)
Collega N.

2 opmerkingen:

Elewies zei

Leuk!!!! Ga ik doen!

Collega en Collega zei

Tof Elewies!
Ben benieuwd!

Liefs, Collega N.