zaterdag 28 januari 2012

De kracht van kwetsbaar zijn

Donderdagavond; ik val middenin het programma De Wereld Draait Door.
Anouk en Giel Belen bij Matthijs aan tafel.

Anouk; de rockster die mijn vader tevens coach, keihard uit de autospeakers liet galmen om ons voldoende op te fokken voor de hockywedstrijd.
Anouk; de songwriter die mijn liefde en liefdesverdriet zo mooi weet uit te drukken in haar liedjes.
Anouk; de vrouw die voor mij belichaamt waar ik zo graag wat meer van zou hebben: assertiviteit, een luide stem, seksappeal, leren jasjes...

Deze rockende superwoman doet alles in en om mij heen verstillen met het volgende fragment:Wat is kwetsbaarheid toch mooi. Het heeft een enorme aantrekkingskracht. Mensen die zich van hun kwetsbare kant laten zien lijken aardiger, je hebt meer begrip voor ze, je wilt hun verhalen horen, ze leren kennen. En waarom? Omdat ze door hun kwetsbaarheid te tonen eigenlijk aangeven jou binnen te willen laten. Je voelt je betrokken in hun verhaal. Het is een wisselwerking.

Naar mijn inziens heeft kwetsbaarheid alles te maken met authentiek durven zijn. Ik gebruik het woord 'durven' omdat authentiek zijn van je vraagt je niet beter, mooier, intelligenter of heldhaftiger voor te doen dan je eigenlijk bent. Wanneer je echt jezelf durft te zijn, je eigen wijsheden en krachten durft te delen en dat zonder schaamte kunt doen zul je zien dat mensen je waarderen om wie je bent en om het feit dat je dit met hen wilt delen.

Wanneer je geinteresseerd bent in wat onze kwetsbaarheid tonen met ons kan doen kun je kijken naar het volgende TED filmpje van Brene Brown: The power of vulnerability.Wees sterk door aan te geven wat jou kwetsbaar maakt!
Deel het met ons door op dit blog te reageren via reacties of via facebook.
Of stuur het via Twitter als antwoord op onze berichten; #vunerability #collega.

Een warme groet,
Collega R.2 opmerkingen:

Kim zei

Kwetsbaarheid is precies wat ik gebruik en inzet in situaties waarin ik mij onzeker voel. Dat is vooral bij bepaalde mensen. Ik kan niet goed uitleggen bij wie en waarom, maar er zijn mensen die iets over zich heen hebben waardoor ik me direct minderwaardig, klein en onzeker voel. Naar deze mensen laat ik juist mijn kwetsbaarheid zien en probeer ik die van hun te vinden en tot nog toe werkt dat bijna altijd. Ik maak me niet langer druk om wat zij van mij denken/vinden en zij zijn spontaan ook juist aardig tegen mij.. want kwetsbaarheid, dat waarderen mensen.

Collega en Collega zei

@Kim: wat sterk van je. Ik vind je toelichting zeker de moeite waard om ook eens uit te proberen. Groet Renske