maandag 1 april 2013

Paastraditie

Lieve collgea's,

Hebben jullie een fijne Pasen? Mijn lange weekend startte met een bijzonder moment bij mijn opa en oma thuis. Oma leerde mij een Duivekater bakken. Dat is een zoet, stevig brood, die zij al tientallen jaren elke Pasen bakt.
Een Duivekater is van oorsprong een decemberbrood die al vanaf de vroege Middeleeuwen op veel plekken in Nederland werd gebakken. Het werd gegeten met de feestdagen. De naam heeft waarschijnlijk iets te maken met de eerdere dodenoffers die rond deze dagen werden gedaan door katten te offeren. (Jaiks..!) Ik ben blij dat ze de katten op een gegeven moment met rust zijn gaan laten en lekker brood zijn gaan bakken. Want lekker is het! 
Bij dezen deel ik met jullie een recept afkomstig uit een oud receptenboekje* bij oma uit de kast waar ze zelf het ingrediënt 'kardemom' aan toe voegt.  En dat maakt deze Duivekater niet zomaar een brood maar mijn oma's lekkernij!



Ingrediënten
  • 800 gram bloem
  • 40 gram gist
  • 3 dl. melk (plus een slokje extra)
  • 150 gram suiker
  • 75 gram roomboter
  • 10 gram zout
  • rasp van 2 citroenen
  • 10 gram kardemom

  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken
  • Oven op 200 graden Celsius.


Alles klaar staan? Daar gaan we dan!

  • 300 gram bloem mengen met de gist en de melk; 30 min laten rijzen;
  • de rest van de ingrediënten erdoor mengen (behalve het ei!); 15 min laten rijzen;
  • Het deg uitrollen tot een ronde lap en weer strak oprollen tot een dikke brood; vervolgens een beetje plat drukken;
  • het brood versieren door de uiteinden in te knippen en in krullen te buigen en in de bovenkant inkepingen te maken; 15 min laten rijzen;
  • bestrijken met ei; lekker dik in de inkepingen;
  • 35 min in de oven et voila! Je hebt een prachtige Duivekater. 
* Het rijzen van het deeg lukt het best door de kom met het deeg af te dekken met plastic folie en weg te zetten op een warme plek.


Wanneer je Duivekater googelt dan zal je zien dat er verschillende recepten en vooral versieringen mogelijk zijn. Leuk om inspiratie op te doen. Ik bakte thuis 3 Duivekater tegelijk in mijn oven en ze smaken waarschijnlijk allemaal net even anders. Dat merk je al in het bereiden. Mijn oma zei het vrijdag al:
"Ieder rijst op zijn eigen manier; en ze komen er vanzelf wel, wacht maar af!" 




*Anton van Oirschot; Plaatselijke en gewestelijke specialiteiten uit Nederland. Ruim 1500 lekkernijen en streekgerechten, antiek en volkskunst, dranken en materialen, klederdrachten en vlaggen, speeltuig enz. Drukkerij / Uitgeverij Helmond B.V. - Helmond. ISBN: 90.252.6355.0

2 opmerkingen:

Joos Hoogvliet zei

Aah, zo lekker!
Goed bezig, Rens (;

Mirjam zei

Hoe kostbaar en dierbaar!!