woensdag 11 juli 2012

Los van het vasteland

Low budget vakantietip #5
Rondje Texel! 
Kosten: retourtje van jouw woonplaats naar Den Helder (of met de auto: je kunt gratis parkeren bij de veerhaven) + overtocht boot: als voetganger (retour): €2,50 (!) + huur fiets (met versnellingen): €8,50 voor hele dag (meteen te huren bij aankomst veerhaven)
En natuurlijk de kosten van een lunch & lekkers onderweg
(tip: neem gewoon een bordje en bestek mee voor een picknick en koop lekkere broodjes tijdens de fietstocht!)


Als ik geen tijd en geld heb voor een complete vakantie, maar toch echt behoefte heb om even los te zijn van alles dan kies ik voor een dagje....Texel!
Hoe zo'n dag eruit kan zien? Collega N. deelt een dag uit ervaring.

Vroeg uit de veren
Afhankelijk van waar je in Nederland woont, zal je waarschijnlijk vroeg op moeten staan. Een dag fietsen op Texel moet geen gehaast worden, maar een ontspannen uitstapje. Ga dus lekker vroeg op pad en zorg ervoor dat de treinreis al onderdeel van je dagje weg is.

Los van het vaste land
Vanaf het station in Den Helder gaat er een bus naar de veerhaven. Je hoeft je niet te haasten, de bus gaat niet meteen. Eenmaal op de boot raad ik je aan een plekje ergens buiten op het dek te zoeken. Het is maar 20 minuten varen en dat tochtje is al een goed uitwaaimoment tussen de golven en de schreeuwende meeuwen. Terwijl de boot langzaam wegvaart van het vaste land, voel je hoe je los komt van alles.
Dit is echt een dagje weg.

Aangekomen op het eiland wandel je op je gemak naar de fietsverhuur en huur je een fiets met versnellingen voor een dag. (geloof mij, die versnellingen heb je nodig...het waait er nog wel eens en het kan behoorlijk flink trappen zijn tussen de duinen)
Hierna kun je dan bijvoorbeeld fietsen naar; De Koog. Op Texel kun je eigenlijk niet verdwalen, het is gewoon een kwestie van de borden volgen! In de Koog kun je eventueel boodschappen doen voor onderweg en een kopje koffie nuttigen.
Een mooie volgende stop kan dan de Slufter zijn. Een machtig mooi gebied waar je heerlijk kunt wandelen.....en picknicken! Eén van onze mee-lezende Collega's zei daar ooit 'het kan hier echt oorverdovend stil zijn...'

[TIP! let onderweg eens op wat je allemaal langs de weg kunt kopen; van bossen bloemen tot lekkere aalbesjes en zelfs piepers bij de piepercel!]

Naar de top en weer terug
Uitzicht vanuit vuurtoren
[klik om te vergroten]
Als je dan heerlijk genoten hebt in de Slufter is het leuk om even naar de vuurtoren te fietsen.
(tip:  de vuurtoren is te bezoeken! Kosten: €3,50)
Je hebt daar een heerlijk stuk strand en een gezellige tent om jezelf op een drankje te trakteren. Of! je kunt in plaats van een drankje, even doorfietsen naar de Cocksdorp. Net buiten de Cocksdorp ligt namelijk ijsboerderij Labora! Zeker een bezoekje waard kan ik uit ervaring zeggen! :-)

Als je nu een stukje terugfietst, door de Cocksdorp, dan kun je daar een fietspad nemen wat op de meeste plekken langs de zee ligt. Je begint nu aan de 'afdaling', langs de andere zijde van het eiland. Fiets je dit stuk helemaal uit, dan kom je uiteindelijk aan in Oudeschild. Ook weer erg fijn om doorheen te wandelen en...als je trek hebt; een leuke plek voor een vers visje!

Naar huis...
Na Oudeschild is het waarschijnlijk wel tijd om richting de boot te fietsen en zit je dagje Texel erop. Wat zal je 's avonds heerlijk slapen na de fietstocht en het opsnuiven van de zeelucht...

Het is vandaag woensdag Collega; vanmorgen misschien helemaal nat geregend? 
Hoog tijd om een lekker dagje weg te plannen!

Een Texelse groet!
Collega N.

----
Wil je iets anders doen dan een dagje fietsen? Er is nog zoveel meer te doen daar! Afhankelijk van je budget kun je onder meer een rondvlucht maken boven Texel (of parachute springen!), mee met een robbentocht of wadlopen, fort De Schans bezoeken en het Maritiem en Jutters museum (ga dan vooral naar het verhaal van de jutter luisteren!) Of wat dacht je van gratis festival Sommeltjespop! En niet te vergeten natuurlijk; Ecomare. Eigenlijk is het beste wat je kunt doen, de website van VVV Texel bezoeken voor je erheen gaat. Want hoe klein het eiland ook is, er is regelmatig van alles te doen en te beleven.
----

4 opmerkingen:

Malu zei

Het is jammer dat ik in het zuiden des lands woon, anders had ik zó de trein gepakt om naar texel te gaan. Maar als ik ga moet ik mintens overnachten voor een weekendje. Ik weet niet of je een tip hebt om daar redelijk goedkoop te overnachten?

Collega N. zei

Ha Malu! Ah ja dat is wel heel ver reizen voor jou inderdaad...maar een nachtje overnachten op Texel is geen straf! :) Alle vakanties die ik daar vierde (van weekendjes tot 2 weken voluit genieten) waren altijd een feestje! Vroeger zat ik met mijn ouders altijd in de Nieuwe Aanleg (de Cocksdorp). Dit is later overgenomen door andere mensen en inmiddels zijn de oude, krakkemikkige (maar o zo gezellige!) appartementen daar afgebroken. Ik ben er zelf toen nog eens een midweekje geweest in het nieuwe deel en dat was erg fijn. (weet alleen niet hoe het nu is en hoe de prijzen zijn: http://www.herbergdeaanleg.nl/) Ik ben laatst door o.a. Collega R(enske) meegenomen voor een weekendje Texel. Misschien kan zij vertellen waar dat was. (we verbleven in een trekkershutje bij Den Hoorn) Ik heb naast de Cocksdorp en het verblijf in het trekkershutje, helaas niet veel andere ervaringen opgedaan wat betreft overnachten. Heb wel vaak gehoord dat kamperen ook erg fijn is daar (maar moet je van houden natuurlijk!) en dat er ook leuke B&B's zijn.

Maar wellicht zijn er andere Collega-Texel-liefhebbers die weten waar je goedkoop kunt overnachten! :)

AnneMarie zei

TIP: Er is een nieuw musum bij op Texel: in Den Hoorn Het Walvisvaardershuisje.

Collega N. zei

Oeh echt? Dat klinkt interessant! Dank voor de tip! Liefs, Collega N.