zaterdag 5 november 2011

Eigen-aardigheden

Goedemorgen Collega en Collega’s!

Wat een heerlijke ochtend weer. Ik zit hier in alle rust de vorige brief nog eens door te lezen. Mooi om te lezen dat je toch een vitrinekastje aan wilt schaffen voor je life changing momenten Collega R., doet me goed dat je ze nu toch graag een ereplaatsje wilt geven. Geniet ervan!

Held en mentor. Mooi. Ik heb er nog lang over na lopen denken. En inderdaad, het lijntje tussen beiden is heel dun. Mijn helden zijn mijn mentoren geweest en andersom. En toch zit er ergens een verschil wat niet uit te leggen is. Het is niet grijpbaar. Wat ze gemeen hebben is een stuk makkelijker, in mijn geval dan, ze weten geen van beiden wat voor impact ze gemaakt hebben. Misschien moest ik ze dat eens vaker vertellen. Daar ga ik de komende lange tijd nog vaak over nadenken. 
Bedankt Collega!

Heldendaad
Je riep op om deze week geen moment voorbij te laten gaan waarin je mogelijk een heldendaad kon verrichten. Phoe! Dat viel niet mee.
Dat klinkt misschien gek, maar juist omdat ik mij heel bewust was van alle dingen die gebeurde en de gedachte dat ik mogelijk held kon spelen, maakte het een aparte week. Ik dacht steeds ‘ik moet hier iets mee!’ En dat lukte dus niet.
Tot ik donderdagmiddag aanbelde bij iemand. 
Terwijl ik al klaarstond met een opgewekte ‘Hallo! Daar zijn we weer’, hoorde ik hoe de deur langzaam open werd gedaan. En zag dat de persoon achter de deur huilde.
Ik verruilde mijn ‘daar zijn we weer’, onmiddellijk voor de ‘wat is er met u aan de hand?’ en stapte meteen naar binnen. Voor ik het wist was ik rustig met haar gaan zitten en nam ik alle tijd voor haar tranen en verhaal.
Op dat moment besefte ik (maar bedacht dat pas achteraf) dat wanneer je alles loslaat en gewoon jezelf bent, je zoveel heldendaden kunt verrichten. Je hebt het alleen niet door, want je doet het gewoon. De kunst is om niet steeds iets te willen 'moeten' met van alles, maar om gewoon je ogen open te houden en aandacht te hebben voor iedereen. Ook de vreemdeling in de straat.

Aan het einde van het gesprek maakte ik een klein grapje en moest ze door haar tranen heen lachen. En het was goed. Na een diepe zucht liet ze haar zorgen los en ik mijn moeten.

Oproep tot inspiratie
Deze week hou ik de oproep kort, want ik wil dat jullie komende week gewoon DOEN en plezier hebben! En we beginnen meteen vandaag.

Door het filmpje van Amélie vorige week, moet ik al de hele week denken aan het begin van die film. Ik weet dat er heel erg veel mensen zijn die deze film fantastisch vinden, maar ik kan mij voorstellen dat je na misschien 20 keer kijken, de kleine dingen over het hoofd gaat zien. En dat is nou precies waar ik het over wil hebben.

Om jullie geheugen op te frissen óf om je kennis te laten maken met het stuk wat ik bedoel, vraag ik je om precies 1:28 de tijd te nemen dit filmpje te bekijken.


Wat ik van jullie wil, lieve Collega's, is dat jullie komende week eens goed naar jezelf kijken en eens opletten wat jouw eigenaardigheden en liefhebberijen zijn. Of ze nu heel opvallend of misschien zelfs 'genant' zijn of duidelijk aanwezig maar inmiddels vergeten omdat het een gewoonte is geworden.

Schrijf ze eens op, laat ze hier achter.
Of stuur ons eens een mail met je lijstje vol gekke maniertjes en fijne dingen.

Wat mijn eigenaardigheden zijn of liefhebberijen? Dat zijn er een hoop! Maar eentje wil ik wel alvast delen: Ik reken nog steeds in kikkertjes. 
Zelfs als de persoon tegenover mij een bankdirecteur is en zou zeggen '50 cent'. Dan gniffel ik in gedachten en denk 'dat zijn 10 kikkertjes!'. 

En nu jullie, Collega's! Schaam je niet en vertel op! 
Wat doe jij voor eigenaardige en voor jou plezierige dingen?

Fijne dingen & rariteiten,
Liefs, Collega N.

3 opmerkingen:

AnneMarie zei

- Als ik in een winkel funfur kleding tegen kom MOET ik het altijd even aaien ("genant" is dat ik me als puber niet kon inhouden en op de roltrap van V&D Leiden een mevrouw over haar rug aaide - (al denk ik dat dat geen "fun"fur was maar gewoon een "2e hands jas" zoals Kinderen voor Kinderen ooit zongen, maar dit even terzijde) - maar die mevrouw moest er wel om lachen).
- En tja, misschien een rare afwijking, maar ik ken alle onderdelen van Bohemian Rhapsody uit m'n hoofd; zang + instumenten en als ie op de radio is en ik ben alleen thuis .... ;>D

Collega R. zei

Dag collega's,

Vaak kom ik pas achter mijn eigen-aardogheidjes wanneer een ander me erop wijst. Zo kan mijn vriend altijd wat lacherig reageren wanneer ik hem vraag samen een stuk te gaan lopen omdat het van dat mooie 'waddeneilandweer' is. Ik bedoel daarmee dat het zonnig, fris weer is met een stevig briesje en een waterig zonnetje.
Logisch toch?

Zo is een donkere onweerslucht op een afkoelende benauwde zomeravond 'kamperen-in-Zwedenweer'.

Kim zei

Ik moest best even nadenken over mijn eigen eigenaardigheden, want voor mezelf zijn ze zo vanzelfsprekend. Maar ik bedacht me de gewoonte die ik heb geërfd van mijn vader, namelijk om over hele dagelijkse dingetjes liedjes te maken.. Ik doe dat vooral als ik alleen thuis ben. Zo kan ik een opera zingen over mijn dorst "Ik heb toch zo een dooooooooorst, daarom ga ik nu wat driiiinkeeeeeeeeen" of een popliedje over wat ik aan zal trekken "Het groene of het blauwe shirt, hmmm, nee toch maar die rodeeee, yeah!"..

Van mijn verdere eigenaardigheden ben ik me minder bewust (deze valt zo op omdat ik dat vroeger natuurlijk erg stom vond van mijn vader.. en het nu gewoon zelf doe!)

Wel zijn er allerlei van die gedeelde eigenaardigheden met mijn vriend.. Zoals de namen die we verzinnen voor de houdingen van de kat (de garnaal, de slak, de bultrug etc.), altijd het woord condenseren gebruiken voor concentreren, als één van ons "scissors" zegt moet de ander op een bepaalde manier springen (truc is natuurlijk het op de meest genante momenten bij de ander in het oor te fluisteren.. helaas ben ik meestal de sjaak, met als gevolg dat de buschauffeur mijn kaart mag stempelen terwijl ik op en neer hups, of ik de boodschappen bij de kassa al springend op de band moet leggen..) en allerlei woorden, gestolen of zelf verzonnen, die in de huiselijke vocabulaire gebruikt worden:
- Slibberen, wat het is is eigenlijk moeilijk uit te leggen.. maar sowieso wordt het gebruikt voor dieren die hun anus schoonlikken? "Ze zit weer te slibberen" over de kat bijvoorbeeld.
- Quatsie als iets onzin is of stom of gewoon.. ja.. quatsie!
- Jaaaaahoooooooor gepikt van Villa Achterwerk een tijd terug, voor iets ongeloofwaardigs..
- In Boer Zoekt Vrouw tijden zijn er ook zeer veel gewoontes die we hier overnemen.. Zoals de armbeweging van Richard of de drie kussen voor het slapen gaan van Marcel..
- Als we iets voor mekaar hebben dan gaat het van "Ajeto" zoals Buurman & Buurman.
- Als hij a la Michael Jackson zegt Hiiiihiiiiii! dan moet ik altijd reageren met "COMON".. (daar horen stemmetjes bij, natuurlijk)

Ja, die eigenaardigheden die weet ik allemaal wel.. Zo zal ik er zelf vast een heleboel hebben ook, maar die zijn voor mij niet eigenaardig meer en daardoor kan ik ze niet benoemen..